avg 12 2015

Saopštenje povodom napada na policijske službenike


SUP logo     SINDIKAT UPRAVE POLICIJE
CRNA GORAUsljed učestalih napada na policijske službenike, Sindikat Uprave policije ponovo izražava zabrinutost za svoje članove i najooštrije osuđuje iste, jer na taj način se dovodi u pitanje profesionalan i častan rad policjskog službenika.

Najnoviji napad na život policijskog službenika koji je obavljao redovne zadatke ukazuje da, u postojećim zakonskim regulativima, ne postoji dovoljan stepen zaštite njegovog života.

Stoga, Sindikat Uprave policije apeluje i zahtijeva od Vrhovnog državnog tužilaštva i Vrhovnog suda da konačno naprave odlučan korak i preduzmu sve mjere u cilju zaštite policijskog službenika u obavljanju policijskih poslova jer se napad na službenika policije mora smatrati napadom na državu.

Bez uticaja na konačan ishod u slučaju napada na policijskog službenika Vasilija Ćalasana kojeg je državljanin Bosne i Hercegovine pokušao da usmrti vozilom, tražimo da se počinilac najteže sankcioniše. Bez obzira što je Istražni sudija Višeg suda vinovniku ovog nemilog događaja odredio pritvor u trajanju od 30 dana, smatramo da učinjeno djelo i njegova neskrivena namjera u daljem postupku zaslužuju mnogo težu i drastičniju kaznenu mjeru. Njegova namjera da usmrti policijskog službenika je dovoljan dokaz da mu se sudi po hitnom postupku i najstožije kazni za učinjeno djelo.Ovo tim prije što je utvrđivanje odgovornosti vrlo složen postupak i zahtijeva dug period.

Zbog svega navedenog smatramo da u odnosu na učinioca ovog surovog djela ne mogu postojati bilo kakve olakšavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne.

U predhodnim mjesecima desilo se niz napada na službenike policije prilikom obavljanja redovnih poslova. Ovo navodimo iz razloga što je na sličan način naš pokojni kolega Irfan Kujović izgubio svoj mladi život vršeći redovne policijske poslove, a što pokazuje koliko je policijski posao težak, odgovoran i opasan.

Tužilaštvo i sudstvo, prema napadačima, svojim stavovima i odmjeravanjem kazni moraju cijeloj javnosti jasno staviti do znanja da će policijskim službenicima pružiti punu zaštitu u slučajevima kada mu je ugrožen život i bezbjednost, a što nije bio slučaj do sada. U posljednje vrijeme nije poznato da je nekom izrečena gornja granica kazne za napad na policijskog službenika kome je obaveza da štiti državu i građane.
Ovim putem ih pozivamo da se, prilikom odmjeravanja kazne počiniocu, stave u situaciju u kojoj se tada nalazio policijski službenik.

Ono što ne možemo i ne smijemo da prihvatimo je to da službenici policije u obavljanju svojih profesionalnih zadataka budu nezaštićeni za nesebičan trud i požrtvovanost koju ispoljavaju u cilju zaštite kako građana tako i njihove imovine.

Sindikat Uprave policije najiskrenije moli građane da policijskom službeniku prilikom obavljanja njegovih službenih radnji ne odmažu, već da mu tom prilikom pomognu čime će pokazati svoju humanist i građansku odgovornost.

Sindikat Uprave policije