feb 28 2018

Promocija filma "MILO"

"Ima nešto u dnu duše moje, pružim ruke da ga dohvatim no vidim da bi mi za to trebale ruke duže od vasione.  
Pitaj NJEGA ko sam“.

Citatom Vladike Nikolaja Velimirovića, počinje i završava dokumentarni film reditelja Fahrudina Bečića, koji nosi naziv "MILO“, a u produkciji  Al Jazeera Balkans u nedelju je premijerno prikazan u Podgorici, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

1 

Kako je kazao gospodin Bečić, ništa se u životu ne dešava slučajno, pa tako ni ovaj film nije slučajnost, već je to proizvod pozitivne vibracije, iskrene emocije i dobre energije.

2

Gospodin Bečić je izvršni producent na Al Jazeeri. Radi u elektronskim i štampanim medijima duže od tri i po decenije. Uredio je više od dvije hiljade TV emisija, napisao stotine autorskih tekstova i komentara. Autor je četiri knjige i tridesetak dokumentarnih reportaža i filmova. Dobio je više nagrada – za književnost, novinarstvo i dokumentarni film.

3

Glavni akter filma, Milo Šćekić je službenik Uprave policije i stipendista MUP-a Crne Gore. Student je druge godine Filozofskog fakulteta u Nikšiću, odsjek psihologija. Živi i radi u Kolašinu.
Šćekić izučava i poznaje svete knjige, Toru, Talmud, Kabalu, Kur’an Časni i Sveto pismo, istražuje budizam, citira Dostojevskog, Thomasa Manna i Goethea, Krležu i Andrića, analizira Njegoša, izučava, do pojedinosti, psihologiju Carla Gustava Junga, Frojda, Adlera, Melani Klajn. Otkriva uticaj svetih knjiga na Dantea i Teslu, na evropsku kulturu i civilizaciju, bavi se ezoterijom, metafizikom i filozofijom, govori poeziju....
Zaljubljenik je u prirodu i životinje, bavi se konjičkim sportom i humanitarnim radom. Svoja saznanja iz oblasti medicinske psihologije primjenjuje u radu sa djecom sa smetnjama iz spektra autizma.

4

"Kada sam pripremao temu za film, nedvosmisleno sam se odlučio da moja skromna saznanja i učenja u formi izvornog ISLAMA, predstavim prevashodno kroz prizmu autentično, religiozno, utemeljenog svjetonazora“, kazao je Šćekić.

5

"Poseban podstrek mi je davala činjenica da se možda baš na ovim prostorima najbolje osjeća pulsiranje i mikrokosmos gdje su se susreli hrišćanstvo i islam. Imao sam potrebu da jednima i drugima prenesem moja skormna učenja i saznanja i tako demistifikujem predrasude, razmišljanja i zablude, kao što su na primjer, aktuelno sekularni obrasci promišljanja termina "dzihad", "šehid", "ratnik Allaha", a da pri tom razdvojim religiozno od onog što je nespojiva kategorija sa tom spiritualnom sferom“.

6

"Sve ovo je motivisalo i inspirisalo moju želju i čežnju, svjestan ljepote, ali i osjetljivosti teme, da ipak pošaljem poruku o ljubavi, blistavoj i neprolaznoj, koja je ovjekovječena u kamenu i na kamenu“, zaključio je Šćekić.

7

"Ima nešto u dnu duše moje ............. Pitaj NJEGA ko sam.“

 

Sindikat Uprave policije.